Rätt prylar hemma för katten

July 26th, 2018

Innan du välkomnar din katt ska du se till att du har allting du behöver. Katter kan vara ganska kräsna så var beredd på att du kanske behöver komplettera eller byta ut något efter din nya katt har visat upp sin personlighet. Det gäller också att du förstår kattspråket tillräckligt för att veta när någonting är bra eller inte. Vi rekommenderar att du läsa några böcker om kattbeteende innan du tar hem katten eller kattungen. 

Matskålar

Katter är jägare. Att få maten serverad är egentligen mot deras natur men ett säkert sätt att se till att de får i sig allting de behöver. De mår inte bra av att alltid har tillgång till mat, en uttråkad katt kommer att äta mer och risken över övervikt ökar markant. Ha gärna fler än en matskål och matplats som du varierar med.

Vattenskål

Katter vill kunna se om vattnet ser fräscht ut, använd porslin eller rostfria skålar när du häller upp vatten. Se till att vattenskålen inte är för nära maten, de dricker normalt sett inte vatten på samma ställe som de äter. Har du andra djur eller små barn hemma borde både vatten- och matskål vara placerade på en höjd så katten kan äta ifred.

Klösträd

Katter märker revir med sina klor samt vässar dem. Om du vill skona dina möbler ska du skaffa ett långt eller hög klösbräda eller klösträd. De vill kunna sträcka ut sig till sin fulla längd när de klöser. Använda kattmynta för att locka katten till att använda trädet. Ha gärna fler än en klösplats så kommer dina lädersoffor att klara sig. Du kan hitta flera bra modeller online i varierande storlek beroende på hur stort du bor.

Kattlåda

En kattlåda per katt, plus en extra. Det är grundregeln som du borde följa. Katter vill inte dela kattlåda med flera andra och alla katter trivs inte att gå på lådan på samma ställe. Har du ett hus med flera våningar borde du ha en kattlåda på varje våning. De ska rensas dagligen eller ännu mer ofta beroende på hur välanvänd den är. Kattlådor för innekatter behöver rensas mer ofta än utekatternas då de flesta utekatter gillar hellre att gå på toaletten direkt i naturen.